Grapefruit pie with whipped cream and raspberries

Grapefruktpaj-2

Grapefruktpaj med vispad grädde och hallon
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
0,5 dl socker
75 g smör
1 tsk vatten

Grapefruktkräm: 
1 dl grapefruktsaft
1,75 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 tsk maizena
60 g smör

1. Pajdeg: Mixa alla ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en form (15 cm i diameter). Ställ in pajdegen i kylen i 30 min. Värm upp ugnen till 175 grader och grädda pajdegen i ca 15 min.

2. Blanda ägg, socker, vaniljsocker och grapefruktsaft. Sila blandningen och häll över i en kastrull. Sjud upp krämen och tillsätt maizena, sjud därefter tills krämen tjocknar (det tar ca. 10 min). Tillsätt smöret i bitar och vispa till en slät kräm. Häll över krämen i pajskalet och ställ in i kylen ca. 30 min.
Servera tillsammans med vispad grädde, hackad mandel och hallon.

In English: 

Grapefruit pie with whipped cream and raspberries
Pie dough:
2 dl flour
0.5 dl sugar
75 g butter
1 teaspoon water

Grapefruit cream:
1 dl grapefruit juice
1.75 dl sugar
0.5 teaspoon vanilla sugar
1 egg
1 teaspoon maizena
60 g butter

1. Pie dough: Mix all the ingredients for the pie dough. Press out in a baking pan (15 cm diameter). Set the pie dough in the fridge for 30 minutes. Preheat the oven to 175 degrees and bake the pie dough in about 15 minutes.

2. Mix the egg, sugar, vanilla sugar and grapefruit juice. Strain the mixture and pour into a saucepan. Simmer the cream and add maizena, and continue simmering until the cream has clotted (it takes about 10 minutes). Add the butter in pieces and whisk into a smooth cream. Pour the cream into the pie shell and place in the fridge for about 30 min.
Serve with whipped cream, chopped almonds and raspberries.

Grapefruktpaj-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>