Salmon soup with sweet potatoes, thyme and pear

Laxsoppa-blogg1

Laxsoppa med sötpotatis, timjan och päron
Till fyra personer:

4 stycken (á 100 g) laxfiléer
2 sötpotatisar
3 dl vispgrädde
0,75 dl päroncider
½ lime
3 stycken salladslökar
2 dl fiskbuljong
½ rivet päron
timjan
salt och peppar

Värm upp ugnen till 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i små bitar, rosta i ugnen ca 10 min eller tills att potatisen är mjuk. Skär salladslöken i skivor och stek i lite olja tills att löken mjuknar, tillsätt fiskbuljong, vispgrädde, päroncider och lime, låt koka i cirka 5 min. Smaka av med salt och peppar. Stek laxen och vänd ner i soppan tillsammans med sötpotatisen. Toppa soppan med timjan och det rivna päronet. Servera soppan tillsammans med rostat bröd.

In English: 

Salmon soup with sweet potatoes, thyme and pear
Four serverings:

4 pieces (á 100 g) salmon fillets
2 sweet potatoes
3 dl whipped cream
0,75 dl pear cider
½ lime
3 pieces of spring onions
2 dl fish stock
½ shredded pear
thyme
salt and pepper

Preheat the oven to 200 degrees. Peel and cut the sweet potatoes into small pieces, toast in the oven for about 10 minutes, or until the potatoes are soft. Cut the spring onions into slices and fry in a little oil until the onion softens, add the fish stock, whipped cream, pear cider and lime, boil for about 5 minutes. Add salt and pepper. Roast salmon and add into the soup along with the sweet potatoes. Top the soup with thyme and the shredded pear. Serve the soup with toasted bread.

Laxsoppa-blogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>